agriculture-mcq

Agriculture Multiple Choice Questions or Agriculture MCQ are the Objective types of questions. It is also known as General Agriculture Multiple Choice Questions. Question are asked from agronomy, horticulture, plant pathology, soil science, entomology, agricultural statistics, agricultural economics, agricultural extension, meteorology, plant breeding, agro forestry, agricultural engineering etc.

NameGeneral Agriculture Multiple Choice Question
TypeMultiple Choice Objective Questions or MCQ
WriterKrishi Coaching
ForICAR JRF, SRF, NET, JET, ARS, CET, BHU, IBPS and Others
Know AboutAgricultre

General Agriculture Multiple Choice Questions

Paragraph 01

Answer after 10th MCQ

Question 01. The genetic factor ‘Triangle of U’ is involved in the breeding of..?

(a). Solanaceous crop.
(b). Brassica species.
(c). Cucurbits.
(d). Fruit crops.

Question 02. Autogamy is predominantly observed in the form of..?

(a). Self-pollination.
(b). Coss pollination.
(c). Often cross pollination.
(d). All of the above.

Question 03. Self-pollination happens by..?

(a). Autogamously.
(b). Geitonogamously.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

Question 04. In geitonogamously..?

(a). The sperm and egg cells can come from a different flower on the same plant. 
(b). The sperm and egg cells can come from a same flower on the same plant.
(c). The sperm and egg cells can come from a different flower on the different plant.
(d). All are possible.

Question 05. Self-pollination can lead to inbreeding depression due to..?

(a). Expression of deleterious non-ecessive mutations.
(b). Expression of non-deleterious recessive mutations.
(c). Expression of deleterious recessive mutations.
(d). Non of the above.

Question 06. Mutation breeding is also known as..?

(a). Variation breeding.
(b). X ray breeding.
(c). Induced breeding.
(d). All of the above.

Question 07. Chemical mutagens used in mutation breeding is..?  

(a). Ethyl methanesulfonate
(b). Dimethyltryptamine sulfate.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

Question 08. Radiation breeding was discovered in the year..?

(a). 1910s.
(b). 1920s.
(c). 1930s.
(d). 1940s.

Question 09. Radiation breeding was discovered by..?

(a). Tod Asle.
(b). Lewis Stadler.
(c). Mc Donald.
(d). De Keynes.

Question 10. First time, radiation breeding was used on..?

(a). Maize and wheat.
(b). Wheat and barley.
(c). Maize and barley.
(d). Wheat and rice.

Paragraph 02

Question 11. In plants K+ plays important role….

(a). Because it is a cofactor in protein synthesis.
(b). In water balance.
(c). Both a and b.
(d). Because it is constituent of proteins.

Question 12. Element Mg in its following is essential for chlorophyll synthesis?

(a). Mg.
(b). Mg+
(c). Mg2+.
(d). All of the above.

Question 13. Calcium plays important role in..?

(a). Membrane synthesis and stabilization.
(b). Constituent of proteins.
(c). Photosystem II and stomata function.
(d). All of the above.

Question 14. Element .. is needed for the synthesis of lignin by the plants?

(a). Zinc.
(b). Boron.
(c). Iron.
(d). Copper.

Question 15. Porphyrins are..?

(a). A group of plant enzymes.
(b). A group of plant pigments.
(c). A group of plant micro-nutrients.
(d). Non of the above.

Question 16. Chlorophyll is a..?

(a). Carotenoid.
(b). anthocyanins.
(c). Porphyrin.
(d). Non of the above.

Question 17. Which is not a colour of the pigment carotenoid..?

(a). Red.
(b). Orange.
(c). Yellow.
(d). All are the colours of the pigment carotenoid.

Question 18. Which statement is exactly true about anthocyanins..?

(a). Non water soluble pigment.
(b). Water soluble pigment.
(c). Chemical soluble pigment.
(d). Water soluble flavonoid pigment.

Question 19. Lutein is a..?

(a). Red pigment found in fruits.
(b). Red pigment found in fruits and vegetables.
(c). Yellow pigment found in fruits and vegetables.
(d). Yellow pigment found in fruits.

Question 20. Who coined the word phytohormone?

(a). Went and Thimann.
(b). Erwin and Smith.
(c). John and Kendey.
(d). Joe and Smut.

Paragraph 03 Agriculture Multiple Choice Questions

Question 21. The science of clouds is known as..?

(a). Meteology.
(b). Nephalogy.
(c). Aerology.
(d). Metalogy.

Question 22. Cumulonimbus is formed by..?

(a). Ice particles.
(b). Water vapor.
(c). Gas.
(d). All of the above.

Question 23. Stratus clouds are responsible for..?

(a). Heavy rain.
(b). Common drizzle.
(c). Uncommon drizzle.
(d). Heavy snow fall.

Question 24. The closets layer to earth’s surface is..?

(a). Troposphere.
(b). Mesosphere.
(c). Stratosphere.
(d). Thermosphere.

Question 25. Atmosphere contains..% Carbon dioxide?

(a). 0.02%.
(b). 0.01%.
(c). 0.03%.
(d). 0.05%.

Question 26. Rain gauge is also known as..?

(a). Udometer.
(b). Pluviometer.
(c). Ombromete.
(d). All of the above.

Question 27. The depth of precipitation is determined in..?

(a). mm.
(b). cm.
(c). inch.
(d). All of the above.

Question 28. Which is not a type of rain gauge?

(a). Weighing gauges.
(b). Tipping bucket gauges
(c). Round bottle collectors.
(d). Simply buried pit collectors.

Question 29. Who made the first systematic rainfall measurements?

(a). J. C. Hogan.
(b). Linn Yard.
(c). Johnson Pit.
(d). Richard Towneley.

Question 30. The term albedo was introduced by..?

(a). Johann Heinrich Lambert.
(b). Henry Ford.
(c). Johnny Lein.
(d). Maddy Johnson.

Paragraph 04

Question 31. The cry toxin dissolves in insect’s stomach because of..?

(a). Low pH.
(b). Moderate pH.
(c). High pH.
(d). Non of the above.

Question 32. Bt cotton was first approved commercially in..?

(a). China, 1997.
(b). US, 1995.
(c). Australia, 1996.
(d). Canada, 1994.

Question 33. Bt cotton was introduced in India in the year..?

(a). 2003.
(b). 2001.
(c). 2005.
(d). 2002.

Question 34. Which is a Bt cotton variety?

(a). Kaveri.
(b). NHH- 566.
(c). BikaneriNerma.
(d). Non of the above.

Question 35. Who got noble prize for his discovery of the ‘High efficiency of DDT as a contact poison against several arthropods’?

(a). Othmar Zeidler.
(b). Muller.
(c). Rachel Carson.
(d). Adolf von Baeyer.

Question 36. A worldwide ban on agricultural use was formalized under..?

(a). Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants.
(b). Washington D. C. Convention on Persistent Organic Pollutants.
(c). London Convention on Persistent Organic Pollutants.
(d). Lisbon Convention on Persistent Organic Pollutants.

Question 37. The global ban on DDT is effective since..?

(a). 2001.
(b). 2003.
(c). 2004.
(d). 2005.

Question 38. Silver shoot is synonym to..?

(a). Onion shoot.
(b). Gall shoot.
(c). Rice shoot.
(d). Silky shoot.

Question 39. In silver shoot..?

(a). The rice plant is stunted.
(b). The seed heads fail to develop.
(c). Both a and b.
(d). Stem turns into onion like-appearance.

Question 40. The Indian entomologist associate rice gall midge is..?

(a). R. S. Rana.
(b). G. S. Chauhan.
(c). S. R. Srinivasan.
(d). M. S. Mani.

Paragraph 05

Question 41. If the price elasticity of supply is zero the supply of a good supplied is..?

(a). Elastic.
(b). Inelastic.
(c). Totally elastic.
(d). Totally inelastic.

Question 42. If the price elasticity of supply is zero the supply of a good supplied is..

(a). The quantity supplied is fixed.
(b). The quantity supplied is un-fixed.
(c). The quantity supplied is zero.
(d). Non of the above.

Question 43. The price elasticity of supply measures..?

(a). How the amount of a good that a supplier wishes to supply changes in response to a change in quantity.
(b). How the amount of a good that a supplier wishes to supply changes in response to a change in demand.
(c). How the amount of a good that a supplier wishes to supply changes in response to a change in price.
(d). Non of the above.

Question 44. Elasticity of scale is also known as..?

(a). Input elasticity.
(b). Output elasticity.
(c). Input inelasticity.
(d). Output inelasticity.

Question 45. The elasticity of scale measures..?

(a). The percentage change in output induced by a collective percent change in the usages of all inputs.
(b). The percentage change in input induced by a collective percent change in the usages of all inputs.
(c). The percentage change in output induced by a collective percent change in the usages of all outputs.
(d). The percentage change in input induced by a collective percent change in the usages of all outputs.

Question 46. Price elasticity of demand is a measure..?

(a).  Used to show the responsiveness of the quantity demanded of a good to a change in its demand. 
(b). Used to show the responsiveness of the quantity price of a good to a change in its demand. 
(c). Used to show the responsiveness of the quantity demanded of a good to a change in its price. 
(d). Non of the above.

Question 47. Cross-price elasticity of demand is a measure of..?

(a). The responsiveness of the demand for different product to changes in the price of a different product.
(b). The responsiveness of the demand for different product to changes in the price of a one product.
(c). The responsiveness of the demand for two product to changes in the price of a different product.
(d). The responsiveness of the demand for one product to changes in the price of a different product.

Question 48. When the cross-price elasticity is positive, the goods are called..? 

(a). Subtitutes.
(b). Supply.
(c). Positive goods.
(d). Upward goods.

Question 49. When the cross-price elasticity is negative, the goods are called..? 

(a). Inferior goods.
(b). Complements.
(c). Negative goods.
(d). Downward goods.

Question 50. In microeconomics two goods are known as substitutes if..?

(a). The products could be used for the same purpose by the consumers.
(b). The products could be used for the different purpose by the consumers.
(c). Cheap product could replace costly products.
(d). Non of the above.


General Agriculture Multiple Choice Questions


One Thought to “Multiple Choice Questions on Agriculture”

  1. […] Also Read: Multiple Choice Questions on Agriculture […]

Leave a Comment