agronomy-mcq-question

This page entitled, ‘Multiple Choice Questions on Agronomy‘, is written on Objective Agronomy. Questions are prepared for the students of agriculture for the preparation of various agricultural competition exams. Read more than 50 MCQ on Agronomy.

This page is updated.

NameAgronomy Multiple Choice Questions
TypeMCQ Objective
ForICAR JRF, SRF, NET, BHU, CET and All Others Agricultural Competition Exams
Know AboutAgronomy

Agronomy Multiple Choice Questions

Purchase Agronomy MCQ (1000 MCQ @35.00 INR)


Agronomy Online Mock Test, 150 MCQ @15.00 INR


Answer After Each 5th MCQ

1. The scientific name of rice is..?

(a). Oryza sativa. 
(b). Oryza glaberima.
(c). Both A & B. 
(d). None of these. 

2. Rice belonging to which family? 

(a). Gramineae. 
(b). Poaceae. 
(c). Grass family. 
(d). All of these.

3. Origin place of rice is..?

(a). SEA (South East Asia). 
(b). USA. 
(c). Indo – Burma. 
(d). A & C both. 

4. Sowing time of Aus rice is..? 

(a). June – July. 
(b). Mar. – April.
(c). April – May. 
(d). May- June. 

5. Aus rice is also known as..? 

(a). Aman rice. 
(b). Boro rice.
(c). Autumn rice.
(d). None of these.

See Answer 1 – 5

6. Sowing time of Aman rice is..?

(a). June – July. 
(b). Mar. – April. 
(c). May – June. 
(d). Dec. – Jan. 

7. Sowing time of Boro rice is..?

(a). Nov. – Dec. 
(b). Dec. – Jan. 
(c). Oct.
(d). July – August. 

8. Aman rice is also called as..?
 
(a). Kharif rice. 
(b). Winter rice. 
(c). Both A & B. 
(d). None of these. 

9. Boro rice is called as..?

(a). Summer rice.
(b). Winter rice. 
(c). Kharif rice. 
(d). None of these. 

10. In which rice lodging doesn’t occur..?

(a). Indica rice. 
(b). Japonica rice. 
(c). Javanica rice. 
(d). All of these.

See Answer 6 – 10

11. In dwarf wheat, sowing depth is related to..?

(a). Length of radicle. 
(b). Length of coleoptile. 
(c). Humidity. 
(d). Temperature. 

12. Which weedicide is used to kill broad leaf weeds in wheat..?

(a). 2, 4 – D.
(b). 2, 4, 5 -T. 
(c). 2, 4 – DB. 
(d). None of these. 

13. Production target of wheat for the year 2014-15 is..?

(a). 94 mt.
(b). 92 mt.
(c). 90 mt.
(d). 96 mt. 

14. Indicator plant for copper is..?

(a). Maize. 
(b). Wheat. 
(c). Sorghum. 
(d). Potato Crop.
 
15. Directorate of Wheat Research (DWR) is located at..?

(a). Hyderabad. 
(b). New Delhi. 
(c). Karnal. 
(d). Bikaner. 

See Answer 11-15

16. The first wheat variety having short plant height, lodging resistant and higher grain yield was..?

(a). Norin-10. 
(b). Lerma Rojo 64 A. 
(c). Sonaro – 64. 
(d). None of these. 

17. Maximum area under wheat..?

(a). India.
(b). China.
(c). USA.
(d). Russia.

18. Which of the following crop has the highest cultivated area in the world?

(a). Rice.
(b). Wheat.
(c). Barley.
(d). Bajra. 

19. The most suitable variety for late sow condition is..?
 
(a). Kalyansona. 
(b). Sonalika. 
(c). Raj – 3077. 
(d). WH – 147. 

20. Triticale is a cross between..?
 
(a). Wheat and rye. 
(b). Oat and barley. 
(c). Wheat and barley. 
(d). None of these. 

See Answer 16-20

21. Oat crop planted at a spacing of 20 × 10 cm will have………plants/ha?

(a). 5,00,000. 
(b). 1,00,000. 
(c). 1,25,000. 
(d). 2,50,000.

22. The recommended seed rate for oat is …. kg/ha?

(a). 50-60. 
(b). 12-15. 
(c). 15-18. 
(d). 75-90. 

23. Oat crop needs..?

(a). Warm and humid climate. 
(b). Hot and humid climate. 
(c). Dry and hot conditions. 
(d). Cold and dry climate. 

24. Which one is the most critical period for irrigation in oat..?

(a). Tillering. 
(b). CRI. 
(c). Jointing. 
(d). Flowering. 

25. The normal seed rate of oat is..?

(a). 50 kg/ha. 
(b). 60kg/ha. 
(c). 100kg/ha. 
(d). 125kg/ha. 

See Answer 21-25

Paragraph Agronomy Multiple Choice Questions

26. Grey speck disease of oat is due to..?

(a). Mn.
(b). Zn.
(c). Cu.
(d). Mg. 

27. Wild oat is..?

(a). Avena fatua. 
(b). Sorghum bicolar. 
(c). Panicum miliacium.
(d). Avena sativa.

28. The centre of origin of oats..?

(a). Asia minor. 
(b). Eastern Africa. 
(c). India. 
(d). Ethiopia. 

29. Leaf of oat is..?

(a). Sessile.
(b). Petiolate.
(c). Both.
(d). None. 

30. Avena sativa is..?

(a). Diploid. 
(b). Tetraploid. 
(c). Hexaploid. 
(d). Heploide. 

See Answer 26-30

31. Maize is originated from..?

(a). China.
(b). India.
(c). Mexico.
(d). Japan. 

32. Most critical stage of water in Maize crop is..?

(a). Tasselling stage. 
(b). Silking stage. 
(c). Both a and b.
(d). Dough stage. 

33. Suitable temperature for growing crop in maize..?

(a). 22 ℃.
(b). 40 ℃.
(c). 32 ℃.
(d). 36 ℃.

34. Common herbicide used in Maize..?

(a). Atrazine. 
(b). Simazine.
(c). Isoproturon. 
(d). 2,4- D. 

Question 35. First hybrid maize..?

(a). Deccan -103. 
(b). Prabhat.
(c). COH – 3. 
(d). Ganga -1.

See Answer 31-35

36. Double cross techniques of production of Maize introduced by..?

(a). N.E. Borlang. 
(b). D. F. Jones. 
(c). Mendal. 
(d). GH Shull. 

37. On Maize plant first appearance is of..?

(a). Silk.
(b). Leaves.
(c). Tassel.
(d). Nodes.

38. Maize is normally a..?

(a). Monoecious. 
(b). Diecious. 
(c). Hexaploid. 
(d). Tetraploid. 

39. Maximum root zone depth for Maize..?

(a). 200-300 mm. 
(b). 400-600 mm. 
(c). 500-600 mm. 
(d). 350- 450 mm. 

40. Protein content of Maize. ?

(a). 10%.
(b). 8%.
(c).  12%.
(d). 11%. 

See Answer 36-40

41. The centre of origin of sorghum is..? 

(a). India and Africa. 
(b). America.  
(c). South America. 
(d). None. 

42. Best suited soil for sorghum cultivation is..?

(a). Clay loam. 
(b). Loam. 
(c). Clay. 
(d). All of these. 

43. The seed rate of sorghum is..?

(a). 8-10 kg/ha. 
(b). 10-12 kg/ha. 
(c). 15-18 kg/ha.  
(d). 20-25 kg/ha. 

44. Optimum temperature for growth of sorghum ranges..?

(a). 21-37 ℃. 
(b). 26-30 ℃.
(c). 20-25 ℃.
(d). None of these.

45. Hybrid sorghum more suitable under mixed cropping is..?

(a). CSH1.
(b). CSH 2.
(c). CSH 6.
(d). CSH 7. 

See Answer 41-45

46. Which of the short duration sorghum variety suitable for rainfed condition..?

(a). CSH1.
(b). CSH3.
(c). Both a & b.
(d). None.

47. Which of the following management practices is more problematic in sorghum..?

(a). Fertilizer management. 
(b). Weed management. 
(c). Water management. 
(d). Bushening. 

48. Sorghum is considered as camel crop because of..?

(a). Deep root system. 
(b). Resistance to drought. 
(c). Shallow root system. 
(d). Nutrient exhaustiveness.

49. For kharif season seed rate of sorghum..?

(a). 8-10 kg/ha. 
(b). 10-12 kg/ha. 
(c). 15-20 kg/ha. 
(d). 20-25 kg/ha. 

50. Most suitable time for sowing sorghum in North India is..?

(a). June 1st week. 
(b). June last week. 
(c). July 1st week. 
(d). July last week. 

See Answer 46-50


Purchase Agronomy MCQ (1000 MCQ @35.00 INR)


Agronomy Online Mock Test, 150 MCQ @15.00 INR


One Thought to “Multiple Choice Questions on Agronomy”

  1. […] Also Read: Multiple Choice Questions on Agronomy […]

Leave a Comment