soils-type-india

Soil Science Multiple Choice Questions or Soil Science MCQ are Objective type questions asked from soil science. Read MCQ related with the fundamental topic of soil science.

Importance

These questions are important for the preparation of different agricultural competition exams, such as ICAR JRF, SRF, ARS, NET, JET, BHU, SAU CET and all other entrance examinations related with Agriculture and Soil Science.

It is important for B. Sc. Ag. Student, M. Sc. Ag. Students, and B. Sc. Horticulture as well.

Also Read: Soils of India, their Types and Characteristics

Soil Science Multiple Choice Questions

NameSoil Science MCQ
TypeMultiple Choice Questions
Know AboutSoil

Purchase 100 MCQ on Soil Science, @15.00 ₹


Paragraph MCQ 01

Answer after 5th MCQ

Question 01. …. is a category of igneous rock?

(a). Granite rocks.
(b). Basalt.
(c). Both a and b.
(d). Quartz.

Question 02. …. is the category of sedimentary rock?

(a). Lime stone.
(b). Sandstone.
(c). Dolomite.
(d). All of the above.

Question 03. … is the category of metamorphic rock?

(a). Gneiss.
(b). Quartz.
(c). Feldspars.
(d). Dolomite.

Question 04. Quartz is most resistant to word..?

(a). Heat.
(b). Water.
(c). Weathering.
(d). Air.

Question 05. Organic soil should have..?

(a). At least 20%.
(b). At least 15%.
(c). At least 25%.
(d). At least 30%.

See Answer

Paragraph MCQ 02

Question 06. 1:1 type mineral is..?

(a). Montmorillonite.
(b). Vermiculate.
(c). Chlorites.
(d). Kaolinite.

Question 07. 0.02 – 0.2 mm is the diameter of..?

(a). Silt particle.
(b). Sand particle.
(c). Coarse particle.
(d). Non of the above.

Question 08. Volume of soil includes..?

(a). Solid and liquid.
(b). Liquid and sponge.
(c). Solid and air.
(d). Solid and pores.

Question 09. Percentage of feldspars in earth crust is..?

(a). 48%.
(b). 38%.
(c). 58%.
(d). 28%.

Question 10. Manor source of Mg is..?

(a). Tourmaline.
(b). Olivine.
(c). Apatite.
(d). Dolomite.

See Answer

Paragraph Soil Science MCQ 03

Question 11. The hygroscopic coefficient is the maximum amount of hygroscopic water absorbed by..?

(a). 150 g of dry soil..
(b). 50 g of dry soil.
(c). 100 g of dry soil.
(d). 200 g of dry soil.

Question 12. The standard condition for hygroscopic coefficient is..?

(a). Relative humidity 35% and temp. 15 ℃.
(b). Relative humidity 33% and temp. 17 ℃.
(c). Relative humidity 55% and temp. 25 ℃.
(d). Relative humidity 50% and temp. 15 ℃.

Question 13. The water tension of hygroscopic coefficient is..?

(a). 21 atm.
(b). 41 atm.
(c). 31 atm.
(d). 41 atm.

Question 14. Soil horizon is..?

(a). Parallel to soil surface.
(b). Above the soil surface.
(c). Below the soil surface.
(d). All of the above.

Question 15. A soil horizon is a result of..?

(a). Pedoturbation.
(b). Pedozination.
(c). Pedogenesis.
(d). Pedology.

See Answer

Heading Objective Questions

Paragraph MCQ 04

Question 16. A light coloured E subsurface soil horizon is apparent at the base of..?

(a). A horizon.
(b). B horizon.
(c). C horizon.
(d). O horizon.

Question 17. O horizon is..?

(a). Mineral layer.
(b). Plant litter layer.
(c). Micro organism layer.
(d). Sand and loam layer.

Question 18. …. horizon has pronounced soil structure?

(a). B.
(b). C.
(c). O.
(d). A.

Question 19. B horizon is synonym to..?

(a). Organic surface layer.
(b). Surface soil.
(c). Subsoil.
(d). Bed rock.

Question 20. Illuviation takes place in..?

(a). A horizon.
(b). E horizon.
(c). C horizon.
(d). B horizon.

See Answer

Paragraph MCQ 05

Question 21. Substratum is the layer of..?

(a). Weathered rocks.
(b). Semi-weathered rocks.
(c). Unweathered rocks.
(d). Non of the above.

Question 22. The …. layer may accumulate more soluble CaCO3?

(a). C.
(b). A.
(c). O.
(d). E.

Question 23. Black soils are generally poor in..?

(a). Calcium.
(b). Potash
(c). Phosphoric contents.
(d). Lime

Question 24. Which is true about black cotton soil.

1. It is also known as regur soil.
2. It respond well to irrigation.
3. It is vulnerable to wind and water erosion.
4. Rich in humus.
5. Has high clay content.

(a). Only 1, 2 and 3 are true.
(b). Only 1, 2 and 5 are true.
(c). Only 3, 4 and 5 are true.
(d). Only 1, 2, 3 and 4 are true.

Question 25.  Which true about alluvial soil of India?

1. Alluvial soil have been deposited by the Indus, the Ganges, and Kaveri rivers in Northern plains.
2. It is very fertile.
3. Ideal for wheat and paddy.
4. It has inadequate proportion of lime.

(a). 1, 2 and 3 are true.
(b). 2 and 3 are true.
(c). 2, 3 and 4 are true.
(d). All are true.

See Answer

Paragraph MCQ 06

Question 26. Which is true about red and yellow soil….

1. Develops on crystalline igneous rocks in areas of low rainfall.
2. Develops on crystalline igneous rocks in areas of high rainfall.
3. Primarily found in Deccan plateau.
4. Looks yellow when it occurs in hydrated form.
5. It looks yellow when it occurs in dehydrated form.

(a). 5, 3 and 1 are true.
(b). 2, 3 and 4 are true.
(c). 1, 2 and 5 are true.
(d). 1, 3 and 4 are true.

Question 27. Laterite soils are ideal for growing..?

(a). Tea and coffee.
(b). Tobacco and Tea.
(c). Coffee and Cashewnut.
(d). Chashewnut and Almond.

Question 28. Red laterite soils are ideal for …. growing?

(a). Almond.
(b). Aonla.
(c). Ber.
(d). Chashewnut.

Question 29. Which is true about laterite soil….

1. The laterite soil develops in areas with high temperature and heavy rainfall.
2. The laterite soil develops in areas with high temperature and low rainfall.
3. Humus content of the soil is low.
4. Humus content of the soil is high.
5. Laterite soils are suitable for cultivation with adequate doses of manure sand fertilizers.

(a). 1, 3 and 5 are true.
(b). 2, 4 and 5 are true.
(c). Only 1 and 3 are true.
(d). Only 1 and 4 are true.

See Answer

Paragraph MCQ 07

Question 30. Generally, arid soils are..?

(a). Loamy in texture and saline in nature
(b). Sandy in texture and saline in nature.
(c). Sandy in texture and acidic in nature
(d). Loamy in texture and acidic in nature

Paragraph MCQ

Question 31. The kankar layer is found in..?

(a). Laterite soil.
(b). Red soil.
(c). Yellow soil.
(d). Arid soil.

Question 32. Arid soils are..?

(a). Cultivable.
(b). Non-cultivable.
(c). Cultivable with proper irrigation.
(d). Non of the above.

Question 33. The least studied soils of India is..?

(a). Arid soil.
(b). Red soil.
(c). Mountain soil.
(d). Laterite soil.

Question 34.  It is believed that the climatic conditions along with the parent rock material are the important factors for the formation of..?

(a). Black soil.
(b). Laterite soil.
(c). Red and yellow soil.
(d). Arid soil.

Question 35. The engineering properties of black cotton soil is..?

(a). High compressibility.
(b). Low bearing capacity.
(c). Low shearing strength.
(d). All of the above.

See Answer

Paragraph MCQ 08

Question 36. Black soils are rich in..?

(a). Calcium carbonate.
(b). Magnesium.
(c). Potash and lime.
(d). All of the above.

Question 37. Red soils have..?

(a). Low water holding capacity.
(b). Medium water holding capacity.
(c). High water holding capacity.
(d). Non of the above.

Question 38. …. soils have high specific gravity?

(a). Black soil.
(b). Laterite soil.
(c). Mountain soil.
(d). Alluvial soil.

Question 39. Who is a notable pedologist?

(a). Olivier de Serres.
(b). Vasily V. Dokuchaev.
(c). Both a and b.
(d). Elvine W. Herald.

Question 40. Which is not a factor of soil formation.

(a). Parent materials and organisms.
(b). Weathering, climate and time.
(c). Topography.
(d). Plants and animals.

See Answer

Paragraph MCQ 09

Question 41. Desert soil includes..?

(a). Entisol and Aridisol.
(b). Aridisol and Ultisol.
(c). Ultisol and Inceptisol.
(d). Oxisol and Aridisol.

Question 42. Laterite soil doesn’t include.

(a). Alfisols.
(b). Ultisol.
(c). Oxisol.
(d). Inceptisol.

Question 43. … is commonly known as garden soil?

(a). Red soil.
(b). Alluvial soil.
(c). Black soil.
(d). Laterite soil.

Question 44. The soil order ultisol is found in..?

(a). Red and black soil.
(b). Red and laterite soil.
(c). Black and laterite soil.
(d). Alluvial and Black soil.

See Answer

Question 45. The soil order alfisol is found in..?

(a). Laterite soil.
(b). Red soil.
(c). Alluvial soil.
(d). Black soil.

Paragraph MCQ 10

Question 46. Recently soil order is..?

(a). Inceptisols.
(b). Entisols.
(c). Both a and b.
(d). Vertisols.

Question 47. Histols have OM..?

(a). At least 20%.
(b). 20%.
(c). More than 20%.
(d). All.

Question 48. Cat clays, catena and caliche all come under..?

(a). Vertiols.
(b). Alfisols.
(c). Spodosols.
(d). Entisols.

Question 49. Khadar are..?

(a). Newer alluvium.
(b). Old aluminum.
(c). Newer to old alluvium.
(d). Any of the above.

Question 50. Bhangars are..?

(a). Newer alluvium.
(b). Older alluvium without kankar.
(c). Older alluvium with kankar.
(d). Newer to old alluvium.

See Answer


Buy General Soil Science 100 MCQ @15.00 INR


Leave a Comment